onze filosofie

Terug naar de aarde

“Rien ne se perd, rien ne se crée, tout se transforme.” Die beroemde stelling van Lavoisier zou perfect het motto van Yvan Janssens kunnen zijn. Na een kwarteeuw in de keuken liet deze Antwerpse chef-kok zijn restaurant Condacum in Kontich over om zich volledig aan zijn moestuin te wijden. Zijn visie blijft daarbij dezelfde als altijd: voedsel anders bekijken, de natuurlijke cyclus van de aarde volgen en de producten gebruiken van wortel tot blad. Geen afval, geen pesticiden. Yvan Janssens plant de zaadjes voor een nieuwe wereld van smaken.

Boven ons is de hemel staalblauw. De herfst laat vooralsnog op zich wachten en het kwik klimt vlotjes boven de gemiddelde waarden voor november. In zijn moestuin gaat Yvan Janssens met evenveel energie en overgave aan de slag als destijds in zijn Condacum. Na 10 jaar aan het hoofd te hebben gestaan van het restaurant, en 26 jaar aan het fornuis, hing hij afgelopen juli zijn schort aan de haak. Ver ging hij echter niet, gewoon naar de overkant van de straat, waar hij enkele jaren geleden al zijn eerste gewassen aanplantte voor zijn keuken.

“Ik wilde het evenwicht in mijn leven herstellen. Ik kon niet langer genoeg energie vinden als chef. Ik werd meer en meer een slaaf van mijn werk, en uiteindelijk werden de papiermolen en de personeelsadministratie me te veel. In mijn moestuin vind ik de waarden terug die me nauw aan het hart liggen. Hier heb ik mijn passie teruggevonden. Momenteel volg ik een opleiding permacultuur en kruidenkunde, want ik wil mijn visie over de hele lijn doorvoeren: mijn moestuin volledig organisch laten groeien. Al verschillende jaren zijn we onze voeling met de natuur kwijtgeraakt. We willen de natuur dwingen, waardoor we haar verarmen. Neem nu ‘onkruid’. Zodra we dat zien, willen we het uittrekken, terwijl het evengoed deel uitmaakt van het ecosysteem. Onkruid bemest de bodem, en sommige soorten zijn eetbaar, als je er tenminste iets van af weet en er verstandig mee omspringt.”